Ce este Photovoice?

Despre PhotoVoice...

Viziunea PhotoVoice este să aducă o nouă perspectivă pentru o lume în care nimănui nu i se refuză posibilitatea de a vorbi și de a fi auzit!

PhotoVoice este o metodă dinamică, inovatoare, de evaluare și de reflecție comunitară ce se bazează pe informare și cercetare participativă.

Utilizarea fotografiei, însoțită de un mesaj relevant, poate ridica barierele necunoasterii unor aspecte din viața unor persoane, a unui grup in situații vulnerabile (de exemplu: supuse izolarii, marginalizarii, stigmatizării), fiindca permite ilustrarea calității vieții de zi cu zi a acestora.

Conceptul PhotoVoice, de mare impact și cu răspândire internațională, a fost dezvoltat și adaptat, fiind frecvent utilizat în domeniile de dezvoltare comunitară, sănătate publică, și educație. Un asemenea proiect poate deveni, în mod inedit, parte din acțiunile societății civile de influențare a deciziilor și politicilor locale într-un mod solidar, uman, respectuos și suportiv.

Istoric

Photovoice a fost dezvoltat de Caroline C. Wang de la Universitatea din Michigan, Ann și Mary Burris și asociati în cercetare de la Scoala de Studii Orientale și Africane (SOAS), Universitatea din Londra. În 1992, Wang și Burris au creat ceea ce este acum cunoscut sub numele de "Photovoice" ca o modalitate de a permite femeilor rurale din provincia Yunnan, China, de a influența politicile și programele locale.

Atelierele

 PhotoVoice este o metodă de analiză de grup ce combina fotografia si mesajul scris.

Grupurile de participanți sunt formate din facilitatori, furnizori de servicii sociale, voluntari, persoane din comunitate, reprezentanti ai unor grupuri vulnerabile etc. care doresc să se implice intr-un proiect social și sa câștige experiență în implementarea aceastei metode.

Participanții sunt rugați să reprezinte grupul/comunitățile din care fac parte și să-și exprime punctele de vedere prin fotografierea scenelor care evidențiază tema/temele de cercetare (de exemplu: preocupări, viața comunității, bunuri comunitare, bariere sociale). Aceste fotografii sunt interpretate și selectate democratic, în colaborare. Se construiesc și mesaje însoțitoare, scurte și de impact ce explică/motivează fotografiile.

Atelierele de lucru

Atelierele construiesc în final un produs tematic, adaptat publicului larg - o expoziție fotografică ce cuprinde selecțiile de fotografii relevante, cu mesaj vizual explicit, insoțite de textul explicativ.

PhotoVoice, prin abordarea unor teme de interes comunitar, oferă șansa de a aduce in prim plan, de a face vizibile speranțele pentru viitor dar și nevoile persoanelor și grupurilor vulnerabile.

Activitatea PhotoVoice in cadrul Proiectului ACCES

Proiectul PhotoVoice, derulat in contextul Proiectului ACCES, este realizat in parteneriat cu Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil, Brașov. Sunt implicati profesori si elevi voluntari. Implicarea tinerilor in acest proiect a urmărit sensibilizarea lor cu privire la problemele persoanelor aflate in dificultate sociala, dar si socializarea cu persoanele varstnice.

Expozitiile

In ambele expozitii, fotografiile realizate de elevi surprind imagini ce reflectă realități ale vieții multor persoane aflate în nevoie socială iar textele însoțitoare intregesc mesajul

Multe multumiri doamnei profesoare Voinescu pentru implicarea si organizarea evenimentelor  - spectacole, intalniri cu elevii pe diverse teme, proiectul Photovoice.

Editia 1 si Editia 2 (click pentru a vizualiza slideshow in format powerpoint)