Istoric

Asociaţia Filantropică
Medical-Creştină Christiana,


non-profit, neguvernamentală, ecumenică şi apolitică a fost înfiinţată în anul 1993 ca filială a asociaţiei centrale Christiana Bucureşti, la iniţiativa doctorului MIJA Teofil, personalitate braşoveană marcantă, fost deţinut politic.

Asociaţia a devenit persoană juridică cu statut propriu conform încheierii judecătoreşti pronunţată în dosarul nr.13647/1996 de către Judecătoria Braşov, având sediul social în municipiul Braşov, str. dr Ioan Cantacuzino, nr.14,  judeţul Braşov.

Realizările noastre


Asociaţia Christiana este aducerea în fapt a unei promisiuni făcute de către doctorul MIJA Teofil divinităţii în perioada detenţiei. Jurase că dacă va scăpa viu din temniţele comuniste va fi în slujba celor nevoiaşi.

Cei pe care i-a convins să devină membrii fondatori ai asociaţiei nu şi-au ascuns scepticismul cu privire la şansele unei reuşite, dar, cu tenacitatea şi perseverenţa care l-au caracterizat, doctorul MIJA Teofil a început înfăptuirea acestui gând prin înfiinţarea în anul 1993 a unui Dispensar policlinic care a acordat, până în prezent, asistenţă medicală gratuită prin zece medici speciliaşti (voluntari) unui număr de peste 600 de familii sărace selectate pe bază de ancheta socială.

Gândul de binefacere…


a fost continuat prin înfiinţarea unei Cantine de ajutor social care a  asigurat o masă caldă unui număr de aproximativ 100 de persoane nevoiaşe recomandate de parohiile din comunitate ( închisă în 2006 datorită lipsei de fonduri).

Aducerea în fapt a gândului din perioada de detenţie s-a concretizat şi prin înfiinţarea  Căminului de bătrâni Christiana ( funcţional din anul 2000), în fosta clădire a internatului de băieţi al Liceului de Construcţii  din municipiul Săcele, reabilitată an de an cu mari eforturi şi sacrificii aproape în întregime.

Problemele noastre, ale celor care ne învrednicim să urmăm exemplul doctorului Mija TEOFIL nu sunt cu nimic mai prejos, mai ales că dorinţa noastră este să dezvoltăm şi să îmbunătăţim serviciile socio-medicale acordate celor aflaţi în suferinţă şi nevoie socială.